22 de febrer 2009

RECORDS DEL NOSTRE PASSAT

Somatent i mossos aplegats a Montcada, any 1925....
Crònica d’una jornada de diumenge.



(foto: publicada a: "Mundo Gráfico": "Moncada.- la madrina de la bandera de los Mozos de Escuadra, doña Matilde del Río, después de la misa que precedió a la entrega de la insignia a dicha institución")
Arxiu R.Ramos



El dia 26 de juliol de 1925, s’apleguen a Montcada un bon nombre d’autoritats i personatges de Barcelona, de la Comarca i de Montcada:

El Capità General Barrera, els tinents d’alcalde de Barcelona senyors: del Río, Barrie i Juncadella i el regidor senyor Cuyàs. El primer ostentava la representació de l’alcalde accidental senyor Ponsa. El comandant general dels sometents senyor Ferrnando Berenguer amb el seu ajudant senyor Dàvila. El comandant dels Mossos d’esquadra senyor Oller i el rector de la Universitat, doctor Martínez Vargas, el president de la Diputació de Barcelona senyor Marfà, el delegat governatiu del districte de Sabadell senyor Ferran Latorre; l’alcalde Montcada senyor Esteva Riera a qui acompanyaven els regidors senyors Viñals, Bordas, Mogas Lloret, Font, Cruells, Nadal i Gassot, més el secretari de l’ajuntament senyor Mollet. El jutge municipal, senyor Barbé i el secretari senyor Vidal; el capità auxiliar del sometent senyor Enrique Die i Mas; els somatents locals, entre ells: senyors Bonet, Vives, Lozano, Larramendi, Muns, Martí y Casanovas; el caporal del somatent del partit judicial de Sabadell senyor Pulit i sot-caporal senyor Codina, el capellà local reverent Àngel Rovira i el metge Casamada.

Poc desprès del general Barrera arribà també el governador Civil de Barcelona, senyor Milans del Bosch.

A un quart de dotze sortí la comitiva des de la Casa Consistorial, precedida de la bandera del somatent local que portava el senyor del Río, a la que segueix la que s’ha de beneir, destinada a la casa-caserna dels mossos d’esquadra. La porta el fill del padrí de la bandera, que és Don Joan Lasus Tuset. La comitiva passa per diferents carrers i s’adreça finalment al carrer Colon. En aquest carrer es troba instal·lada una mena d’escenari (tarima) per celebrar una Missa de Campanya i que presideix una imatge molt atapeïda de flors de la Mare de Déu de Montserrat, patrona del somatent.

(imatge: targeta del Caporal de districte de Montcada: Esteban Riera.
Arxiu R.Ramos)


Abans de beneir la bandera i començar la missa, el capità general passa revista al somatent i als mossos d’esquadra. Acabada la revista, pugen les autoritats a l’estrada, on espera la padrina de la bandera la senyoreta Matilde del Rio Carbonell que sosté la bandera, al seu costat es troba el padrí senyor Lasus. El canònic doctor Faura beneeix la bandera, assistit pels reverents Vallès i Rovira. Sona la marxa Reial....Moment on el doctor Faura pronuncia un breu discurs on explica la significació de la bandera i rememora els rellevants serveis del somatent al llarg de la seva història. Terminada la missa, la senyoreta i padrina Matilde del Rio Carbonell, pronuncia un vibrant discurs, i diu textualment entre altres coses, això:

“Mi alma, netamente española, vibra de entusiasmo al sentir en mis manos el contacto de esta bandera, en mis ojos el fulgor de sus colores y en mi mente el recuerdo del origen de los mozos de escuadra. Estas diversas e inefables impresiones se condensan en dos ideas fundamentales el amor a la pátria y el derecho de propiedad. Ambas nos elevan a una superior, a la del amor a Dios y al culto a la religión que se nos impone como un deber inadulible y nos inspira los demás deberes en la vida....” etc.
...Por eso podemos hoy entregar a los mozos de Escuadra de Moncada esta enseña gloriosa...”... etc. etc.

Acaba, com no podia ser d’altra manera, amb un eixordador aplaudiment ofegant les darreres paraules de la “hermosa” padrina que lliura la bandera al capità general i aquest, als mossos d’esquadra. Continuen els parlaments. (tothom ha de parlar... és clar!)
Repartiment de medalles als somatents entre ells a Esteva Riera Pubill, Pere Llargués, Tomàs Ricart, Ignaci Casamada, Laureà Larramendi, Joan Mollet Roure, etc. etc.

Les autoritats s’adrecen al “suntuoso chalet” residència d’estiu del senyor del Rio on presencien, entre dos guàrdies urbans de gala (de Barcelona) la desfilada dels mossos i somatents sota la música de la banda Badajoz que toca, com no podia ser d’altra manera, uns pasodobles...
I com no podia faltar, cap allà les dues de la tarda, tothom tenia molta gana... per fi els comensals poden gaudir d’un àpat a la Casa de la Vila, que per cert, llurs escales van ser engalanades amb flors: dàlies vermelles i grogues (no sabem si pels colors de la senyera o bé la de la monarquia...?¿). Un total de 87 comensals asseuen i començà el dinar, que és el següent:

Entrants, arròs, llom i pollastre, postres, cafès, copa de licor i “champan” (cava). La senyoreta Matilde del Rio va obsequiar als comensals amb cigars o purs....

Mentre que en un altre lloc també és celebrà un dinar ofert als 80 mossos presents als actes del dia. El lloc, cito textualment: “en una fuente de los alrededores”. Aquí el comentarista de l’època no detalla el menú del “mossos”, és de suposar que atès el lloc no hauria pogut faltar la truita de patates o bé una paella... qui sap, eren uns altres temps, on no estava prohibit fer foc al bosc... i davant de tants mossos qui podia demanar raons a tots aquells uniformats que gaudien d’una dinar a la fresca d'una font boscana en un calorós dia del mes de juliol d'una entranyable tarda d’aquella Montcada de l'any 1925.

(Aquesta crònica ha estat treta d’una publicació signada per “un reporter” del diari La Vanguardia edició del dimarts dia 28 de juliol de 1925, i que jo he pres la llibertat d’afegir uns petits comentaris).

Ricard Ramos Jiménez