13 d’abril 2010

14 D'ABRIL DE 1931...

79 è. ANIVERSARI DE LA II REPÚBLICA ESPANYOLA



El nostre desenvolupament polític, econòmic i social anava cinquanta anys per darrere de les nacions de més enllà dels Pirineus quan el 14 d’abril de 1931 férem un gran pas de gegant. El poble fou el determinant que obriria les portes a la llum. El que s’havia de fer es féu, ens desempallegàrem de rèmores i atavismes i s’aprovà una Constitució que ens havia de situar al nivell de les democràcies més avançades del món. La IIª República representa per al nostre país el salt cap a la modernitat que s’havia volgut impedir durant molts anys.

La IIª República seria laica per garantir la llibertat de consciència; i per això es separava la religió de l’estat i es crearien escoles públiques. Seria igualitària per evitar el sotmetiment de cap persona; i per això les dones també votaren i s’aprovà la Llei del Divorci. Seria justa, protegiria els treballadors, i per això es féu la Reforma Agrària i es regulà la Setmana Laboral. Seria una aliança fraternal entre pobles, i per això s’aprovaren Estatuts d’Autonomia. Aquestes no foren totes les mesures, però sí les primeres i més importants que es prengueren. N’havien de seguir moltes altres....

2 comentaris:

Anònim ha dit...

L'adveniment de la Segona República, va ser un fet singular i a la vegada esperat per a la majoria de la població ,que tenia l'esperança que les seves condicions de vida millorarien.
S'ha escrit molt sobre l'etapa de la segona república i es un tema que podria donar peu a una tertulia molt interessant en que es podria analitzar i comentar des del punt de vista d'aquests anys en el poble de Montcada, sense oblidar les referencies a Catalunya i Espanya.
Ara que s'està moment tot això del independentisme i el republicanisme català ,es fa molt actual poder parlar d'aquest tema.
Sempre des d'un punt de vista constructiu i de futur, no pas enmirallant-nos en un passat del que mes aviat s'en poden treure coses negatives que positives.
Proposaria que aquest podria ser un tema de debat d'un dimecres a la Fundació. Qui millor que vosaltres per portar-lo i actuar de moderadors.

Josep Capella

Anònim ha dit...

Em sembla molt interessant aquesta proposta d'en Josep Capella, és important poder parlar d'una etapa que no vam viure la majoria de nosaltres però sí que en vam rebre records dels nostres pares o avis i que d'una manera o altra vivim les conseqüències d'aquell fets. Caldria trobar però, la manera que se n'assabentés força gent i potser convidar alguns dels que encara queden al poble i que hi poguessin afegir un granet de sorra... Malhauradament els actes que es fan a la Fundació no són prou coneguts.
Endavant companys!
Elisa