12 de maig 2010

La Façana de Santa Engràcia

Aquest dibuix pertany a la façana de l'Església Parroquial de Santa Engràcia, projecte i execució realitzat per l'arquitecte municipal de Montcada senyor Joan B. Serra i Martínez. Església que finalment va ser acabada i inaugurada l'any 1928. (1)

Es va creure, equivocadament, durant molts anys, que aquesta església parroquial havia estat realitzada plenament per un il.lustre arquitecte: Enric Sagnier. Aquest temple, certament ho va començar a fer sobre l'any 1887 en Sagnier, al menys una part important del mateix (3/4) de la nau principal. Desprès d'uns anys, entre dificultats econòmiques per recaptar fons necessaris per finançar les obres, i per altra banda les desavinences de l'arquitecte amb l'església per l'amenaça de la desaparició del Santuari de la Mare de Turó, va desistir Sagnier per continuar amb la construcció de Santa Engràcia. Punt on el rector de Montcada mossèn Rovira, escriu una carta al seu bisbe (l'any 1927) per cercar un nou arquitecte amb un altre projecte per acabar allò on ho havia deixat en Sagnier.

(imatge: arquitecte Joan B. Serra, anys 60)







(1) Del Llibre. " La Mare de Déu...del Ciment ?. Editat per la FUNDACIÓ CULTURAL MONTCADA. Autors Josep Bacardit Sanllehí i Ricard Ramos Jiménez.