31 d’agost 2010

UNA IMATGE DEL TURÓ D'UN SEGLE...


"El mitin de los católicos en Moncada" "La Cruz Roja de Granollers"
(revista de l'època: "La Actualidad año 1910")



Comentari original d'aquesta imatge:

[...]..."Entre los que llegaban se veían no pocas señoras y señoritas. A las once de la mañana la montaña ofrecia un aspecto pintoresco y animado. A las doce se celebró la misa de campaña en el altar levantado en el portal de la cripta del templo. El mitin comenzó a las cuatro de la tarde,haciendo uso de la palabra los señores Soler y March, que presidió el acto José Sánchez Marco, Dalmacio Iglesias y Esteban Bilbao. (Foto Segarra)...

(arxiu R.Ramos)

20 d’agost 2010

FOTO D'ESTIU... AMB EL DESIG PERQUÈ TOTS ELS AMICS/AMIGUES D'AQUEST BLOG GAUDIU D'UNES BONES VACANCES.

Illa de Menorca , costa oest, una de les moltes postes de Sol. Un espectacular contra-llum realitzat l'any 2008, mes de setembre (Foto R.R.J).

(Per veure la imatge molt més gran i amb detall, clicla sobre la mateixa)

13 d’agost 2010

UNA ANTIGA FOTO PANORÀMICA, PUJANT CAP EL TURÓ...


A banda esquerra: les vinyes de Vista Rica; centre: camí que puja al Turó entre camps de vinyes. A la dreta es pot veure Montcada, el riu Besòs i quelcom més. (clica sobre la imatge i la podràs veure amb més detall)
Foto d'un vell clixè d'acetat autor desconegut. Fons i propietat: arxiu R. Ramos.

09 d’agost 2010

FOTO RETRO, ANYS 1920

(Per poder veure la imatge amb detall, la pots ampliar molt més, clica sobre la mateixa)

Aquesta fotografia realitzada els anys 1920 (autor desconegut), crec que la podem situar a la Riera de Sant Cugat (ribera). A banda esquerra es pot distingir les tanques de "Vista Rica" i sota, la casa o cases que apareixen quasí al final de dita banda, podria ser un dels "merenderos" de la Font Pudenta. Asseguts més al mig uns personatges anònims, s'alça un edifici que no sabem localitzar-lo avui.

(Aquesta foto pertany d'un vell clixè de vidre; fons fotogràfic R.Ramos)

08 d’agost 2010

"Gori-Gori"

(per veure la imatge més gran cal clicar sobre la mateixa)

L’any 1921 es crea a Montcada un club molt peculiar: “Montcada Tennis Club”, encapçalat per Francesc de A. Planas Dòria, artista pintor. Un estiuejant que amb ganes de xerinola i passar-ho d’allò més bé durant l’estiu, organitza entre la colònia d’estiuejants , aquesta mena d'associació de lleure amb una activitat puntera i esportiva com era el tennis, la qual s’esforçava per fer-ne tot allò que la burgesia requereix per no avorrir-se durant les llargues estades estivals al nostre poble.

L’any 1923 surt un butlletí d’aquest club, anomenat “ Gori Gori”. La seva portada és un ric exemple del simbolisme de tots aquells plaers que tant agradàvem a la burgesia i coneguda a casa nostra com la gent: dels pantalons i vestits blancs.

Si donem un cop d’ull a la portada que us adjuntem (núm. 2) i ens fixem una mica, veurem una sèrie de simbolisme i personatges que parlen per si mateixos:

Començant per la primera lletra (G) de l’esquerra, apareix una jove dona tennista, assegut al peu d’aquesta lletra, és troba un cavaller que sembla jugar a les cartes amb un altre que està remenant un cafè; i observant la jugada de cartes un altre cavaller en peus amb un tac de billar (ambdós a la lletra 0). Un cavaller de cames llargues i emmarcat en la lletra R sembla que estigui realitzant una parodia o recitant alguna poesia o poema, sembla la caricatura del fundador , senyor Planas Dòria; al mig una mena de robot, un gegant de llauna, que porta al seu pit l’emblema del club: M= Montcada T= tennis i C= Club; a la seva mà dreta agafa una raqueta de tennista, a l’esquerra un ram de flors (símbol del galanteig), i als peus una ampolla de cava i una copa. No pot haver-hi cap festa grossa ni petita sense aquesta ampolla de “xampany” (com en deien abans) donat que la burgesia mostrava una forta addició per aquesta beguda espumosa. A la segona lletra G hi ha la canalla d’aquests estiuejants jugant , al darrera una figura femenina els vigila, podria tratar-se d'una de les mares o dames sòcies del club. La lletra O arriba amb un dibuix ben definit: el ball amb passos de “Charleston” i per últim, en aquest club es podia tant jugar a tennis o a les cartes com prendre cafè i “xampany”, ballar i també declarar-se o dit d’altra manera “lligar”(última lletra) entre persones del seu estatus social, és clar...!; como no podia ser d’una altra manera.

Ara cal una pregunta: aquesta colònia estiuenca, de xerinola quasi permanent durant els estius que hi passàvem al poble, què pensavem de tot això, els nostres pagesos, la gent de sempre, gent del camp i del treball permanent? .

Ricard Ramos